Så lyckas du med “vårstarten” av din änglatrumpet

Nu kliar de i fingrarna och man vill sååå gärna starta upp och se hur de börjar grönska. Viktigt är att “ta de lite lugnt” och känna av din planta. Ser du något grönt? Är pinnen hård? Hur har du förvarat din ängel, kallt eller varmt? Tänk på att din lilla planta ska vänja sig vid förändringar lite i taget.

Vill varna för ett av de stora misstagen, att vattna för mycket!! Visserligen är änglarna väldigt törstiga, men inte i uppstarten. Det är viktigt att jorden får torka upp mellan vattningarna, jorden får inte vara blöt hela tiden. ( i detta läget hellre för torr 😉

Annars är ju dessa fantastiska änglar väldigt tuffa och tåliga. Det dom absolut inte klarar är minusgrader! Men annars kan du övervintra i källare med lite extraljus, inne på fönsterbrädan, i ett frostfritt förråd mm

Jag hade mina första änglar i pannrummet med taklampan tänd ett par dagar i veckan. Ja dom blir “rangliga” men de är ju bara att klippa tillbaka när man planterar om den inför utevistelsen. Och ja dom får löss men de brukar jag bota med bad i såpvatten

Så då är första fasen färdig, du har vant din ängel vid värme vattnat försiktigt och den börjar komma med nya blad. Då kan du med fördel plantera om i lite större kruka. Ta försiktigt bort lite gammal jord och sätt ner i ny härlig näringsrik jord i något större kruka ( ett par cm större runt om) Jag brukar använda koskit i påse med lite perlite i. Likadant här då, vattna igenom jorden ordentligt men låt sedan torka upp!

Lycka till!

18 thoughts on “Så lyckas du med “vårstarten” av din änglatrumpet

 1. Hej!!
  Jag har gjort det ödestigra misstaget..vattnat för mycket! Det har haft löv hela vintern och jag har inte vattnat…men så försvann alla bladen i mars och då fick jag lite panik och vattnade men antagligen för mycket för nu är vissa stammar gula och lite mjuka 😫 kan jag undo vad jag har gjort förrutom att ta ut den ur krukan (enorm sådan så pust på det) och försöka få den att torka upp? 4:e året med min ängel och så gör jag såhär ☹️ Fy så ledsen man blir!!

  1. Hej
   Ja jag förtsår de 🙁 De du kan göra är att sätta den i mindre kruka och låta den torka ordentligt tills du ser att den kommer igång.
   ‘Dom gula mjuka stammarna kan du klippa men de kan komma nerifrån om du har tur.
   De är lätt hänt men såå tråkigt!
   Lycka till!
   Mvh Malin

 2. Tackar så mycket för mina tre sticklingar jag har köpt av dig, de växer och får typ var 4:de dag en liten skvätt näring de är sååå fina.

 3. Hej, köpte en Änglatrumpet av er i vår. Planterade om den i större kruka med yrkesodlarjord.
  Den hade flera “skott” på stammen, de växer tyvärr inte alls. Dessutom tappar den bladen. De rullar ihop sig innan de ramlar av. Vet inte vad jag ska göra med den!

  1. Hej
   Ha lite tålamod bara. Den kommer igång snart. Det har varit lite kallt och sollöst så de blir bättre när våren kommer på riktigt. Vattna inte för mycket utan låt den torka upp mellan vattningarna. Göd inte förrän den tar sig. Bladen på just den sorten är lite kupiga.
   Mvh Malin

 4. Har nyss köpt en angel butterfly från dig och undrar om jag ska ta bort de gula bladen och om jag ska klippa ner den för den är ca 3 dm och väldigt ranglig
  Eva 😊

  1. Hej 🙂
   Ta bort dom gula bladen, de blir alltid några när man skickar de kommer snart nya!
   Klipp inte, den kommer att fixa de själv. Dom blir ju som små träd. Sätt i större kruka med bra jord, vattna och lår torka upp mellan vattningarna.
   Den kommer att bilda ett Y när den har vuxit en stund och över detta Y så kommer blommorna. Vattna med näring så kommer den att bli kraftig efter hand. Sätt gärna en liten pinne som stöd första tiden.
   Lycka till!
   Mvh Malin

 5. Hej!
  Undrar om det finns någon sort som är lättare än andra änglar, som en nybörjarsort? Svårt att välja mellan alla fina.
  De växter som det står slut för säsongen, kommer de att uppdateras så att de går att köpa längre fram?

  1. Hej
   Langenbucher garten, Anja, Kleine aap, Katrin bonte är några tacksamma, om du gillar någon av dom.
   Ja de kommer in efter hand så jag uppdaterar lagret efter hand.
   Mvh Malin

   1. Hej Malin!
    Ser väldigt vackra ut alla dem du nämner. Men är det ingen av dem som doftar? Har de lite ludna blad så de lätt samlar på sig insekter och annat?
    Hälsningar Iréne

    1. Hej igen
     Alla doftar helt underbart säskillt på kvällen, dom har lite ludna blad men samlar inte på sig insekter.
     Mvh Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Shop
Sidebar
0 Wishlist
0 Cart